متولیان فرهنگی در منطقه چه کسانی هستند؟/بودجه فرهنگی ادارات کجا هزینه می شود؟
متولیان فرهنگی در منطقه چه کسانی هستند؟/بودجه فرهنگی ادارات کجا هزینه می شود؟
تعدد و یا عدم وجود نهادهای متولی فرهنگ ایراد بزرگ ساختار فرهنگی منطقه است و جای سوال دارد !

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر دیشموک، گروه فرهنگ و اندیشه: واژه فرهنگ واجد طیف معنایی گسترده‌ای است. اصطلاحی است به واقع نامحدود که اساساً می‌توان آن را به هر چیزی اطلاق کرد که توسط موجودات انسانی آفریده شده و از هر آنچه که جزئی از طبیعت بوده، مجزاست. بسیاری از اندیشمندان برای روشن کردن این مفهوم گفتارهای متفاوتی را اطلاق کرده‌اند.

بر این اساس فرهنگ شامل ارزش‌های اجتماعی و هنجارهای موجود در جوامع بشری و همچنین دانش، باورها، هنرها، قوانین، آداب و رسوم، توانایی‌ها و عادت‌های افراد گروه یا جامعه می‌شود. در ادامه این تعریف بالتبع می‌توان بیان کرد که فرهنگ چیزی است که هر فرد به عنوان یک عضو از جامعه خود فرا می‌گیرد.

مفهوم مهمی که اینجا مطرح می‌شود «هنجار» است. هنجار فرهنگی رفتار قابل قبول یک جامعه را تعیین می‌کند و به عنوان راهنمای نحوه رفتار، پوشش لباس، زبان، و حرکت در یک موقعیت خاص و همچنین انتظارات در یک گروه اجتماعی عمل می‌کند. با توجه به این نکته که هر کشوری و هر فرهنگی واجد خرده‌فرهنگ‌هایی در زیرمجموعه خود است، بنابراین تک فرهنگ گرایی و ترویج یک فرهنگ خاص برای کل آن جامعه خطرهایی در پی خواهد داشت.

متأسفانه نخبگان و فعالان فرهنگی در منطقه، راه چندانی به رسانه‌ها ندارند و نقطه نظرات، ایده‌ها و تئوری‌های آنها که بعضاً از نظرات چهره های شاخص کشوری هم  بهتر می باشد، مطرح نمی‌شوند. شاید یکی از دلایل برای ضرورت این بازسازی همین شنیده نشدن صدا و نظریات نخبگان بخش دیشموک توسط رسانه‌ها باشد.

ما به عنوان رسانه باید پیگیر و انعکس دهنده سطح فرهنگ ها در منطقه باشیم و در این زمینه کوتاهی کردیم.

آیا هم اکنون امور فرهنگی در دست افراد غیرمتخصصی است که از مهارت کافی برخوردار نیستند و همین موضوع هدف برنامه‌های نهادهای متولی را بی نتیجه می‌سازد؟

متولیان کار فرهنگی در منطقه چه کسانی هستند ؟ 

ادارات برای کار فرهنگی بودجه مجزا دارند و اگر چنین هست کجا هزینه می شود و دست آورد آن چه بوده ؟

چرا مساجد ما خالی است ؟

چرا حجاب در منطقه ما نسبت به سالهای گذشته تغییراتی داشته و اگر همین طور پیش رود قطعاً متحول تر و رو به افول خواهد رفت ؟!

دارلقرآن ها و روحانیت معظم و معزز تا چه اندازه در فرهنگ سازی و رفع آسیب های اجتماعی فعالیت، مساعدت و تعامنل داشته و تلاش می کنند ؟

چرا مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر در منطقه بیشتر و روز به روز گسترش پیدا میکند ؟

چرا رسم تیراندازی روز به روز ترویج پیدا کرده و بجای یک رسم دیرینه تبدیل به یک سیاست شد؟

 متولیان فرهنگی بخش قبل از هر اقدامی باید عمل و تقید خود به ارزش‌های دینی از جمله حفظ بیت المال را تقویت کنند چرا که همین امر موجب اشتیاقمردم منطقه به اصلاح امور و تقویت بنیان‌های دینی می‌شود.

تعدد و یا عدم نهادهای متولی فرهنگ و موازی کاری، یکی از عیب‌های بزرگ ساختارهای فرهنگی  در  منطقه  است که این مورد به عنوان یک آسیب، باعث سردرگمی و آشفتگی می‌شود. یکپارچه کردن و یا ساماندهی و نظم بخشی این ادارات] سازمانها و نهادها و ادغام آنها می‌تواند به نتایج مثبت منجر شود.

شاید هم اکنون در منطقه امور فرهنگی در دست افراد غیرمتخصصی است که از مهارت کافی برخوردار نیستند و همین موضوع هدف برنامه‌های نهادهای متولی را بی نتیجه می‌سازد. اگر نهادها برنامه‌های منسجم داشته باشند ولی فرمان دست افراد بی تجربه و ناآگاه باشد، طبیعتاً نیروها سقوط می‌کند و نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود. یکی دیگر از انتقادها و ضعف‌هایی که درمراکز فرهنگی وجود دارد بی توجهی به اولویت‌هاست به طوری که هنوز اولویت اول فرهنگی منطقه احصا نشده است و همین عدم تشخیص و برنامه ریزی مناسب، عقب افتادگی را منجر می‌شود.

بنابراین بر سروسامان دادن به نهادهای فرهنگی از جهت کمی و تقویت مسئولیت پذیری متولیان و توجه به تخصص و تعهد افراد تاکید داریم.

 مهمترین مسائل  منطقه و مردم که با بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه باید حل شود حجاب، طلاق ، مواد مخدر،تیراندازی ها و خالی شدن مساجد و حسینیه هاست که نهادهای فرهنگی باید اتاق فکری تشکیل دهند و راه حل‌ها و راهکارهای این موضوعات را تشخیص دهند.

آمار پایین ازدواج و آمار بالای طلاق ، خالی شدن مساجد و حسینیه ها، گسترش تیراندازی در مراسمات به عنوان یک سیاست کاری، آمار بالای سرقت و تغییر اساسی در بخش حجاب در منطقه  یک زنگ خطر جدی و یک تهدید است که نیازمند حرکتی سریع و اثرگذاری است.

متولیان فرهنگی قبل از هر اقدامی باید عمل و تقید خود به ارزش‌های دینی از جمله حفظ بیت المال را تقویت کنند چرا که همین امر موجب اشتیاق مردم منطقه به اصلاح امور و تقویت بنیان‌های دینی می‌شود.

لازم بذکز است اگر متولیان دغدغه‌مند باشند و انتخاب مدیران، آگاهانه و به دور از حب و بغض صورت گیرد و تفکر جهادی نهادینه شود و الگوی مدیریتی دفاع مقدس در زمینه اراده و شجاعت و فداکاری و حماسه آفرینی با دست‌های خالی سرلوحه امور قرار گیرد و رمز حرکت نهادهای فرهنگی تقلید از حرکت جوانان بی ادعای دوران هشت سال دفاع مقدس باشد شاهکار بی نظیری در این عرصه رخ خواهد داد.

 اگر مدیران سبک دینی و اولویت‌های کاری را رعایت نکردند و نیروهای زیرمجموعه، شبکه‌ای از نیروهای ضعیف و بی انگیزه باشند بی علاقگی و بی‌تفاوتی مردم را منجر می‌شود و برعکس اگر این موازین محقق شود یک کار نرم افزاری صورت می‌گیرد و همین امر ظرفیت پذیرش و اثرگذاری در بخش و منطقه  را افزایش می‌دهد.

مسئولان باید محبت، حسن خلف، ارتباط با مردم و دلجویی از حال عموم مردم و جوانان را در دستور کار خود قرار دهند چرا که فاصله بین مردم و متولیان فرهنگی یک تهدید بزرگ است و موجب از دست رفتن مردم و به ویژه جوانان و بی فایده شدن اقدامات می‌شود این در حالی است که صاحبان اصلی انقلاب جوانان هستند و باید در برنامه‌ریزی‌ها این قشر مورد توجه ویژه قرار بگیرند.

 وظایف نخبگان، فعالان فرهنگی و مسئولان در بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه با بالا بردن روحیه ادب، ایثار و عدالت، ارتباط گیری با مردم و جوانان و اعتقاد و التزام به ساده زیستی تحقق خواهد یافت و اگر مسئولان حتی در پذیرش برخی مسئولیت‌ها مصلحت اندیشی و منفعت طلبی داشته باشند منجر به از بین رفتن برخی ارزش‌ها می‌شود.

مسئولان باید آگاهانه و عالمانه برای دین خدا به کف میدان عمل بیایند و برای مردم همت کنند.

گفتنی است تعدد نهادهای متولی فرهنگ و موازی کاری و عدم برنامه ریزی و عدم شفاف سازی ،  از عیب‌های بزرگ ساختارهای فرهنگی منطقه است که این مورد به عنوان یک آسیب، باعث سردرگمی و آشفتگی می‌شود.

مهمترین اصل و سیاست حکمرانی پیامبر حسن خلق بوده است چرا که حتی در صورت نداشتن منابع مالی کافی، ارتباط با مردم از طریق نوع دوستی، سادگی و فداکاری اثربخش و مفید است و به طور کلی حسن خلق یکی از شاخص‌ها و اصول مهم حکمرانی فرهنگی است. اما متأسفانه در مواقعی مردم می‌بینند که برخی مسئولان به اسم دین نان می‌خورند و دنبال مقاصد و اهداف هستند.

سیره عملی مسئولان اگر اشرافی گری و امتیاز خواهی و ارائه صرفاً آماری و عملکردی در امورات فرهنگی باشد و خدا نادیده گرفته شود برنامه‌ریزی‌ها نتیجه‌ای نخواهد داشت.

انتهای پیام /

  • نویسنده : مالک آهنگ