به گزارش خبر دیشموک، دیشموک شهری است در استان کهگلویه و بویراحمد و شهرستان کهگلویه، این شهر دارای آب و هوای سردسیری و مردمی خونگرم در میان کوههای سر به فلک کشیده، و یکی از مکانهای گردشگری در سطح استان است، وسعت بخش دیشموک: ۹۷۶ کیلومتر مربع، ارتفاع شهر دیشموک از سطح دریا: ۱۷۷۵ متر است.
مردم این شهر به زبان لری (گویش بهمئی) و از ایل بزرگ بهمئی (سردسیری) است. این شهر دارای زمستان خیلی سرد و تابستانی با هوای بسیار خنک و مردمی مهمان نواز میباشد،
موقعیت جغرافیایی دیشموک
شهر دیشموک از شمال به شهرستان لردگان چهارمحال و بختیاری، از غرب به ایذه و باغملک خوزستان، از جنوب به ارتفاعات ۳ هزار متری کوه سیاه و بخش بهمئی گرمسیر و از شرق به بخشهای مارگون و چاروسا و شهر دهدشت ارتباط دارد. طبق گفتهٔ پژوهشگران، لیراب دیشموک یکی از سه خاستگاه احتمالی قوم لر بوده است.
از دیشموک، امامزاده میرسالار (ع)، قلعه تاریخی دیشموک، قلعه شاه منصور، دریاچه دیشموک، سد خاکی گراب، گوردخمه یا گوردالو و دیگر جاذبههای گردشگری دیشموک این روزها گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است.
این جاذبههای همه از یک سو و عطر دلانگیز گلهای بهاری و شکوفههای زیبا هر انسان با احساسی را در منطقه زیبای دیشموک به خود میطلبد.
راز و رمز طبیعت مناطق بخش دیشموک را نمیتوان توصیف کرد؛ طبیعت در جشن بهاری این مناطق بکر آنچنان مسحور کننده است که خاطره سفر هر گردشگری به نقاط گردشگری شهر دیشموک و بخش دیشموک همواره در دل او خواهد ماند.
اماکن گردشگری دیشموک
از جمله مکانهای گردشگری این شهر عبارتند از:
- قلعه تاریخی دیشموک
- گور دخمه (در کوه بر فراز شهر دیشموک)
- سد خاکی (بند خاکی گراب) در فاصله یک کیلومتر جنوب دیشموک احداث شده که زیبایی جالب توجهی را داراست
- امامزاده میرسالار (واقع در ۵ کیلومتری جنوب شهر دیشموک)
- قلعه شاه منصور (واقع در روستای لیراب)
- رودخانه گندمکار (در شمال غربی دیشموک محل احداث سد جدید)
- کوه سر به فلک کشیده دل افروز (دومین محل رویش کرفس دنیا)
- غار ده احمد در ۵ کیلومتری شمال غرب دیشموک: این غار درای قندیلهای زیبا و مجسمه عروس و داماد میباشد که حدود یک کیلومتر این مسیر میبایست بصورت پیاده و در سربالایی کوه طی شود تا به این غار رسید.
همه ساله در ایام نوروز مهمانان و گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور راهی این دیار میشوند و در دل شهر دیشموک سفر به شمال کشور را تجربه میکنند.
طبیعت بکر و تپههای پوشیده از گلهای رنگارنگ چشماندازهای بسیار زیبایی را طراحی کرده است.
آنان که مشتاق دیدار از طبیعت خدادادی و آبهای خروشان در کنار شالیزارهای سرسبز هستند، با سفر به بخش دیشموک قلعه تاریخی دیشموک و قلعه شاه منصور روستای لیراب ضمن دیدار از این مناطق و بهرهمندی از طبیعت دلانگیز از مهماننوازی مردم خونگرم این بخش برخوردار خواهند شد.
مکانهای گردشگری دیشموک:
قلعه دیشموک
قلعه دیشموک یکی از مجموعههای باارزش است که درمنطقه کهگیلویه قرار گرفته است. قلعه دیشموک بر بلندای صخرهای گچی واقع شده است. ابعاد تقریبی آثار فوق در حدود ۲۵۰*۲۵۰ متر و ارتفاع آثار در حدود ۲۵ متر می باشدکه در نوع خود بی نظیر است.
این قلعه از مکانهای تاریخی است که قدمت لایههای زیرین آن به دوره اشکانی و ساسانی میرسد به ویژه سازه غربی صخره آن مرتبط با دوره اشکانی است.
بافت معماری جدید آن به دورههای زندیه و قاجاریه میرسد. حیاط شرقی آن مربوط به دوره زندیه و قاجاریه و حیاط غربی آن به دوره اول پهلوی برمیگردد.
در زیر قلعه آثاری وجود دارد که قدیم تر از خود قلعه است و بعدها قلعه بر روی خرابههای آن آثار ساخته شده است. نوع مصالح ساختمانی که در این قلعه بکار برده شده است عبارتند از سنگ وملات گچ که دارای استحکام خوبی هستند. برای تأمین آب آشامیدنی ساکنین قلعه و راه ورودی قلعه، راهی خاص و زیر زمینی وجود داشته که بیش از ۲۰۰ متر طول دارد. چون بعد از گذشت این همه سال هنوز اینطور پایدار مانده، از نظر مهندسی و طراحی بسیار جالب بوده است.
قدمت این آثار به دورههای تاریخی واسلامی میرسد. این قلعه در غرب شهر دیشموک قرار گرفته است. دراطراف قلعه طبیعت بسیار زیبا و چشم اندازهای زیادی وجود داردکه توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. وهرساله گردشگران زیادی را استانهای هم جوار (خوزستان-شیراز-بوشهر-اصفهان و چهارمحال بختیاری) به خود جذب میکند.
امامزاده میرسالار (ع)
پس از روی کار آمدن بنیامیه و پس از آن بنیعباس، شیعیان به ویژه سادات که در واقع فرزندان ائمه اطهار بودند مورد ستم فراوان قرار گرفتند که تاریخ شرح حال این اجحافات را در خاطر دارد.
ایران به جهت آنکه از ابتدا از پایگاههای شیعی بوده است خود زمینه مناسبی برای مهاجرت سادات و امامزادگان به شمار میرود.
امامزاده میرسالار (ع) از نوادگان امام موسی کاظم «ع»، از جمله این تبعید شدگان حکومتهای بنیعباس بوده که وجود مبارک ایشان از سویی مورد استقبال ایرانیان و بعدها مایه خیر و برکت معنوی و مذهبی برای مردمان این دیار بوده است.
مکانی که این امامزاده واقع شده از زیباترین مکانهای دیدنی و فرحبخش بوده به طوری که زیباییهای رودخانه و کوهساران تنگ فارتق هر گردشگری را به وجد و طرب در میآورد.
قلعه تاریخی شاه منصور لیراب
در این مکان وجود سفالها و همچنین بافت معماری حکایت از آن دارد که از عصر اشکانی و ساسانیان این قلعه وجود داشته است.
معماری مرتبط با دوره سلجوقی نیز در آن یافت شده که این احتمال وجود دارد قلعه شاه منصور در دوره سلجوقیان دژی محکم بوده است.
شبیه آنچه که شیعیان اسماعیلیه در مناطق دیگر چون الموت قهستان داشتهاند و این احتمال نیز وجود دارد که شاید شاه منصور مظفری هنگامی که امیر تیمور گورکانی متواری شده بود و حتی قبل از آن نیز که بین حوزه مرکزی ایران و غرب مراوداتی داشته است در این محل نیز به ایجاد پایگاهی اقدام کرده باشد و هر چند که تاریخ دقیق حضور شاه منصور را در این محل ذکر نکرده است.