در واقع کل جزیره قشم یک ژئوپارک بزرگ محسوب میشود که در فهرست ژئوپارکهای یونسکو ثبت شده است. در این جزیره میتوان تفریحاتی داشت که هم با حوزه ژئوپارک آشنا شوید و هم ارزان باشد. شاید بتوان گفت قشم ارزانترین تفریحات را در ژئوپارک دارد.
پلاژ و قایق سواری
یکی از این تفریحات ارزان که میتوان در جزیره قشم داشت، بازیهای آبی و دریایی است. معمولاً جزایر و شهرهای نزدیک به دریا هر کدام پلاژهای مخصوص بانوان و آقایان را دارند که با تجهیزات استاندارد، میزبان گردشگران هستند.
استفاده از پلاژ نیز برای همه افراد ارزان قیمت و جذاب است؛ به خصوص آنکه محدودیتی برای ماندن در پلاژها هم وجود ندارد.
اگرچه تفریحات آبی جزیره قشم به اندازه جزیره کیش شناخته شده نیست، اما چیزی هم از کیش کم ندارد. به دلیل همجواری با دریا میتوان از تفریحاتی آبی در نظر گرفته شده غیر از پلاژ بهره برد مثل غواصی در ساحل ریگو. هر کدام نرخی دارند که با توجه به بودجهتان میتوانید یکی را انتخاب کنید.
در اینجا یک مرکز غواصی نیز ایجاد شده که امکانات مورد نیاز را به گردشگران ارائه میدهد. شاتل سواری و پاراسل هم از دیگر امکانات گردشگری دریایی است، اما ارزانترین آنها قایق سواری است که میتواند گزینه مناسبتری برای رفتن به دل خلیج فارس باشد.
روستاگردی در قشم
اگر اهل روستاگردی باشید میتوانید از بافت روستای تاریخی لافت هم لذت ببرید. معماری این روستا با بادگیرهای معروفش آن را به شهر بادگیرهای قشم معروف کرده است. این روستا در شمال مرکزی جزیره و در مجاورت جنگلهای حرا واقع شده است.
از این نوع جاذبهها در همان اطراف لافت کم نیست چون میتوانید بعد از دیدن بافت تاریخی به سراغ قلعه نادری و چاههای طلا و خانه فرهنگ لافت بروید. دیدن چاههای طلا هیچ هزینهای ندارد. درست مثل تنگه چاهکوه که یک فضای باز با لوکیشن بسیار زیبا برای عکاسی است. اگر به این تنگه هم رفتید، ورودی آن دو چاه کنار هم میبینید. یکی از این چاهها آب شیرین دارد و یکی دیگر آب شور. شگفتی این چاهها به این است که هر دو کنار هم واقع شده اند.
تنگه چاهکوه در حوالی روستای چاهو شامل دو دره عمود به هم با دیوارههای عمودی بلند است که شیارها و خطوط و فرمهای فرسایشی در آن به مرور زمان ایجاد شده است. جنس دیوارههای آن از ماسه و سنگ آهکی است. بنابراین اگر به دیدن چاهکوه رفتید یادتان باشد که بطری آب با خودتان ببرید و حتماً آن را برگردانید. چون اینجا هیچ زبالهای تجزیه نمیشود.
غیر از تنگه چاهکوه، خیلی از جاذبه های جزیره قشم از آنجا که طبیعی هستند، ورودی ندارند و در واقع دیدنشان رایگان است. مثل جزایر ناز در قشم که می توانید وقتی آب دریا پایین رفت تا نزدیکی آنها بروید و ببینید.
دیدن مراسم سنتی در جزیره
اقامت در بومگردیهای روستایی قطعاً یکی از جذابیتهای سفر به جزیره قشم خواهد بود. میانگین نرخ اقامت در این بوم گردیها نیز آنقدر زیاد نیست که هر کسی توان اسکان در آنها را نداشته باشد ضمن اینکه معمولاً این نوع اقامتگاهها، برنامههای جانبی دارند. مانند شرکت در مراسم سنتی. خیلی از این اقامتگاهها به خصوص آنها که اکولوژ هستند، برای گردشگران خود مراسم زار را برگزار میکنند.
مراسمی مانند آئین رزیف یا مراسم مربوط به لنجها را نیز میتوانید در روستای گوران قشم ببینید. رفتن به این روستا مزیت دیگری هم دارد، اینکه میتوان در موزه روباز لنجهای سنتی گشتی زد و با میراث جهانی دانش لنج سازی در دریای خلیج فارس بیشتر آشنا شد.
مهمترین ژئوسایت در ژئوپارک
از طرفی دیگر میتوان به گنبد نمکی قشم رفت. هر چند مسیرش طولانی است، اما دیدن قندیلهای نمک در این گنبد بسیار شگفتانگیز خودش جاذبه طبیعی زیبایی است، به خصوص که یکی از ژئوسایتهای مهم جزیره نیز به حساب میآید. دیدن این ژئوسایت هم هیچ هزینهای ندارد. جز همان هزینه حمل و نقلی که باید تا رفتن به آنجا پرداخت کنید.
یکی دیگر از جاذبههای قشم، دیدن دره ستارگان است. محلیها بر این باورند که ستارهای در اینجا افتاده و پخش شده و زمین به این شکل شکسته است. اینجا هم یکی از ژئوسایتهای جزیره است که برای ورود به آن باید هزینه کمی پرداخت شود. ضمن اینکه میتوان در کنار بازدید از این عارضه زمینشناسی، به روستای برکه خلف هم رفت و طعم غذاهای سنتی و محلی جزیره را چشید. در این روستا حتماً سری به کارگاههای صنایعدستی آن بزنید که توسط زنان روستا اداره میشود. نقش حنا هم توسط دختران روستا بنا به درخواست گردشگران زده میشود.
تنگه کریان هم از جاذبههای کمتر شناخته شده قشم است که به دلیل داشتن زیباییهای ظاهری و اهمیت بالا در تأمین آب شیرین منطقه ارزش زیادی دارد. در این منطقه میتوانید چاههای آبی را مشاهده کنید که تأمین کننده اصلی آنها بارشهای باران است.
دیدن جاذبههای بکر طبیعی
از دیگر دلایلی که باعث شده است تا کریان رنگ و چهرهای متفاوت نسبت به سایر جاذبهها داشته باشد، بکر و دست نخورده بودن آن است. به طوری که با قدم زدن در بخشهای مختلف آن، اثری از دست انسان و دخالتهای بشر در بافت منطقه مشاهده نمیشود. بنابراین همانطور که بکر مانده، پس از دیدن این جاذبه، اجازه دهید بکر بماند. این منطقه بخشی از بندر یا روستای دولاب در ۱۰۰ کیلومتری مرکز قشم است. شاید همین فاصله زیاد باعث شده که این تنگه بکر بماند.
حتی اگر هیچ جا هم نخواستید بروید همین که در سواحل خلیج فارس آرام بگیرد هم جذاب است. چون هر کدام از سواحل آن، یک ویژگی منحصربهفرد برای گردشگران دارد؛ مثل ساحل صخرهای زیتون، سواحل زیبا و گِلی لافت، ساحل شنی سیمین، ساحل لاکپشتها یا همان ساحل صخرهای ریگو و ساحل زیبای جنگلهای حرا.
موزه گردی
ژئوپارک قشم یک موزه تخصصی هم دارد، اما نه آنقدر تخصصی که تنها پژوهشگران مهمانش شوند. بلکه مردم برای پی بردن به لایههای دیگری از این جزیره به موزه ژئوپارک میروند و از طبیعت و تاریخ قشم بیشتر آگاه میشوند. در این موزه، غیر از مباحث مربوط به زمینشناسی و حیاتوحش جزیره، به مردم شناسی و حتی موسیقی جزیره هم پرداخته است. دیدن موزه ژئوپارک هم هزینه زیادی ندارد به خصوص اینکه خیلی وقتها این موزه، هزینه ورودیاش را رایگان اعلام میکند.
در نهایت باید اضافه کرد که مناظری و چشماندازهایی که در قشم پیدا میشود هزاران برابر هزینهایست که بابتش پرداخت میکنید و عموما جزیره گرانی محسوب نمیشود، پس تا میتوانید از دیدن غافل نشوید و جزیره را کشف کنید.
تألیف: لستسکند