سارا قنبری؛ صدای موج همدلی در میان مزرعهای سراسر رنگ قرمز در شهرستان کارون و روستای بهر، کشاورزی که با کاشت بذر مهر، گل زیبا برداشت کردند، ابو حمزه و خانوادهاش نزدیک به دو سال میشود وارد کار کشت چای ترش شدهاند و با کمک جهادگران بسیج سازندگی و سپاه ناحیه کارون این محصول خوش طعم را برداشت میکنند.
گیاه چای ترش با نام علمی (Hibiscus sabdariffa) از خانواده ختمی و بومی قاره آفریقا است و بیشتر در آب و هوای استوایی و گرم کشت میشود. این گیاه در ایران به نام چای مکی یا چای ترش شناخته میشود. از این گیاه به عنوان گیاه دارویی و تهیه الیاف در صنعت استفاده میشود.
اما در ادامه گفتوگویی که با آقای ناصری، کشاورز این محصول در خوزستان را خواهید خواند.
آقای ناصری برای ما کمی از خودتان و شروع کار بگویید؟
ابو حمزه ناصری هستم در روستای بهر(شهرستان کارون) زندگی میکنیم با کمک اعضای خانوادهام برای اولین بار در سطح سه هکتار مزرعه، چای ترش با بهترین کیفیت کاشت کردیم و ۴۰۰ کیلوگرم محصول تولید شده را برداشت داشتیم خدا را شاکریم که ما را یاری کرد تا در این زمینه موفق باشیم، امسال هم ان شالله در مهرماه برداشت داریم.
در شهرستان کارون چند نفر مثل شما هستند که در این زمینه فعالیت داشته باشند؟
فکر میکنم یک یا دو مزرعه دیگر هم باشند اما در سطوح کمتر هستند ولی ما در سطح سه هکتار کاشت داشتیم. شهرستان کارون ظرفیتهای خیلی خوبی در زمینه کشاورزی دارد و اگر بتوانیم دست جوانان را بگیریم دیگر شاهد مهاجرت جوانان از روستا و وارد شدن آنها در شغلهای با حقوق پایین نخواهیم بود.
خاک اینجا، مناسب و حاصلخیز است اگرکه بودجهای تهیه و به جوانان داده شود میتوانند در زمینههای مختلف کشاورزی، دامپروری و …. مشغول به کار شده و اتکا به خود پیدا کنند.
این موضوع را نمیتوان فراموش کرد که توجه به روستاها و اقتصاد آنها تاثیر مستقیمی روی زندگی شهرنشینان دارد، اگر مزرعه و زمینهای کشاورزی فعال نباشند خورد و خوراک مردم از کجا تامین شود؟مسلما این نشان دهنده تاثیر اشتغال جوانان روستایی است.
با اقدام شما چند نفر مشغول به کار شدند؟
علاوه بر اعضای خانواده که کنار هم هستیم و با هم روزی کسب می کنیم ۲۰ نفر دیگر هم در زمینه برداشت و آماده سازی محصول برای مراحل بعدی با ما مشغول به کار شدند. این باعث خرسندی من هست که توانستم برای اطرافیان و مردم منطقهام زنان سرپرست خانوار و تحت پوشش کمیته امداد شغل ایجاد کنم تا به معیشت و زندگیشان کمک شود، اینجا در روستا همه هوای همدیگر را دارند و در زمانهای ضروری یاری رسان هم هستند.
آیا از وام و صندوقهای قرض الحسنه هم استفاده کردید؟
ما با پیشنهاد بسیج سازندگی یک صندوق قرض الحسنه تشکیل دادیم که ۶۰ تا ۷۰ نفر عضو دارد و هر ماه بین پنج تا ۶ میلیون وام به افرادی که میخواهند کارآفرینی کنند یا مشاغل خانگی راه اندازی کنند اعطا میشود، ماهم برای گسترش کارمان در زمینه کشاورزی وام خواهیم گرفت تا بتوانیم محصولات دیگر هم کشت کنیم محصولاتی از قبیل فلفل، نعنا فلفلی، قارچ و…
از وضعیت سود دهی و بازدهی محصول چه خبر؟
ابو حمزه میگوید: در زمینه بازاریابی و فروش هنوز حرفهای و کاربلد نیستیم و نیاز به کمک داریم اما تاحدودی توانستهایم در این زمینه موفق شویم و البته بازدهی محصول خیلی خوب است و از سه هکتار، ۴۰۰ کیلوگرم چای ترش برداشت کردیم. این گیاه به خاطر خواص دارویی ارزش بالایی دارد.
اگر کسی بخواهد راه شما را برود و یک کشاورز چای ترش کار خوب شود از کجا شروع کند؟
ما در همین زمینها و زمینهای کشاورزی بزرگ شدیم و علاقه زیادی به کشت و زرع داریم، برای ورود و اشتغال در این زمینه با تهیه نیم هکتار زمین کشاورزی هم میتوان وارد شد برای هر هکتار ۶ تا ۱۰ کیلو بذر کافی است ابتدای اردیبهشت ماه کاشت معمولا انجام میشود که با دستگاه مخصوص صورت میگیرد، همچنین این گیاه به آب و هوای گرم و مرطوب و دمای ۲۱ درجه سانتی گراد سازگار است.
این گیاه نسبت به سرما و مه حساس است. گیاهی نور پسند است بخصوص در ماهای اول که به حدود ۱۳ ساعت نور آفتاب نیاز دارد. گیاه چای ترش به خاک نفوذ پذیر و لومی و شنی به همراه مواد آلی نیاز دارد. در مراحل ابتدایی رشد باید با علفهای هرز اطراف مبارزه شود.
این گیاه تحمل سایه را ندارد. از سه هفته بعد از گلدهی غوزهها آماده برداشت هستند. غوزهها از کاسبرگهای بزرگ و قرمز کم رنگ در اطراف غلاف بذرها تشکیل شده است. غوزهها به راحتی از هم جدا میشوند. زمان برداشت این گیاه هم اواسط مهرماه و پیش از بارندگیهای پاییزی در خوزستان است.
درد و دل ابوحمزه چیست؟
برای کارآفرینی و اشتغال زحمت زیادی میطلبد اما شیرینیهای بعد از برداشت حاصل کار چیز دیگریست قصه ما غصه و غم برای جوان های بیکار شهرستان وروستای ماست اگر وامهای قرض الحسنه و کمکهای بلاعوض برای این جوانان اختصاص پیدا کند مطمِئنا تواناییهای خود را دارند تا کارآفرینی کنند باید دستشان را بگیریم و راهشان را هموار کنیم ما در صندوق قرض الحسنه تمام تلاشمان این است که جوانانمان خود اشتغالی کنند تا وابسته به شغلهای ثابت و کارمندی نباشند، اجداد ما کشاورز و خودکفا بودند ما نیز راهشان را ادامه میدهیم تا برکت به زندگیمان بخشیده شود.
به گزارش خبرگزاری فارس، برداشت این محصول در نیمه اول مهرماه صورت میگیرد و بزودی ابو حمزه که اکنون شاهد گلدهی محصول جدید خود است کار برداشت مرحله بعد را انجام میدهد.
از چای ترش باید گفت که، مهمترین قسمت گیاه که دارای ترکیبات دارویی است کاسبرگ ها هستند که با خارج کردن گلبرگ ها به دست میآید. رنگ قرمز درخشان کاسبرگ و عطر و طعم خوب کاسبرگ بسیار مهم است همچنین از دانه های آن در درمان برونشیت استفاده میشود.
کاسبرگ گلهای چای ترش به صورت خام و در سالاد قابل مصرف است. در تهیه نوشیدنی، چای، ژله، مربا، سوپ، سس ها و ترشی ها قابل مصرف است. کاسبرگ این گیاه از نظر میزان اسید سیتریک و پکتین غنی است. این گیاه به دلیل داشتن رنگ قرمز میتواند به عنوان رنگ خوراکی استفاده شود. از جوشاندن و شیرین کردن کاسبرگ این گیاه نوشیدنی مرغوبی تهیه میشود. همچنین از بو دادن و پودر کردن دانه ها در تهیه انواع سوپ و سس استفاده میشود. خیلی خلاصه میتوان گفت چای ترش به کنترل فشار خون بالا و محافظت از قلب کمک میکند. این ویژگیها باعث میشود تا برای افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند و افراد در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مفید باشد.
انتهای پیام/