اقدامات جهادی دولت تنها به حوزه های عمرانی، صنعتی و فرهنگی محدود نشده بلکه در قالب خدمتی صادقانه و اشتغال آفرین راه را برای توسعه مشاغل خانگی در استانهای مختلف از جمله کهگیلویه و بویراحمد گشوده و با بهبود فضای کسب و کار، در آینده نزدیک هر خانه به یک کارخانه تبدیل خواهد شد.
به گزارش خبر دیشموک ، در طرح مشاغل خانگی، با ارائه تسهیلات اندک به افراد به ویژه زنان خانه دار می توان کسب و کارهای پردرآمدی برای آنان راه انداخت و با کم ترین هزینه شاهد رونق تولید و اشتغالزایی بود.
روزانه ده ها نفر به ادارات کار کهگیلویه و بویراحمد برای دریافت تسهیلات اشتغالزایی مراجعه می کنند و می خواهند هنرهای دست خود را در خانه با خیال آسوده به عرصه ظهور بگذارند و در تامین مخارج خانواده سهیم باشند.
نگاهی اجمالی به مزیت های مشاغل خانگی
مشاغل خانگی در مناطق روستایی در راستای ماندگاری و مهاجرت نکردن ساکنان بسیار با اهمیت است و بررسی آن می تواند در راستای اشتغال پایدار موثر و ارزشمند باشد.
این امر در مناطقی که دارای تعداد زیاد روستا با جمعیت مناسب و در عین حال اغلب بدون درآمد ثابت هستند از جمله مناطق روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد از اهمیت بالایی برخوردار است که موجب توسعه پایدار می شود.
مشاغل خانگی زنان باعث ضریب بالای نرخ مشارکت در افزایش تولید ناخالص، توزیع ثروت و کاهش هزینه های تولید است که با حداقل سرمایه، امکانات و مخاطره پذیری شکل می گیرد.
به گفته کارشناسان امر بین اعتماد، آگاهی و مشارکت اجتماعی با توانمندسازی اقتصادی زنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
توجه به کاهش فقر، اشتغال زایی و استقلال مالی افراد به ویژه کاهش فقر در بین فقیر ترین افراد جامعه که همان زنان و کودکان می باشد برای دستیابی به توسعه یک ضرورت است.
در این بین توانمند سازی زنان می تواند باعث بالا بردن کیفیت زندگی، افزایش درامد، تقویت عزت نفس، بیشتر شدن تحرکات اجتماعی و تسریع دستیابی به فرایند توسعه شود.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: مشاغل خانگی از دل یک خانه دیده می شود و قیمت تمام شده محصول بسیار کم می باشد.
اکنون که صنایع بزرگ علاوه بر موانع جدی چون تحریم ها، نیازمند سرمایه گذاری کلان و فناوری روز دنیا هستند، توسعه مشاغل خانگی می تواند با سرمایه اندک دریچه ای به بازارهای جهانی بگشاید تا همچون پرچمی هویت و فرهنگ ملی و قومی ایرانیان را در دنیا به نمایش بگذارد.
طرح های عمده دولت برای بهبود فضای کسب و کار چه هستند؟
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد در این باره می گوید: طرح کارورزی، اشتغال در محیط کار واقعی، مشوق های بیمه ای، یارانه حقوق و دستمزد و سایر موارد از جمله مصادیق و. شاخصه های بهبود فضای کسب و کار در استان به شمار می رود.
حمید رضا واعظی زاده افزود: دولت در تازه ترین اقدام خود توانست با قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کار به نقطه جدیدی برسد و کار را برای متقاضیان واقعی این حرفه ها آسان تر کند.
وی ادامه داد: به گونه ای که با حذف بروکراسی پیچیده اداری و تسهیل در فرآیند صدور مجوزها با حذف موانع غیرضروری و اجرای قانون تسهیل در صدور مجوز ها رو به رشد است.
به گفته واعظی زاده در سال های گذشته فرآیند صدور مجوزها رانت زا و طولانی بود زیرا که محدودیت های زیادی وجود داشت اما با رویکرد دولت سیزدهم به این بخش صدور مجوز های واقعی تسهیل یافته است.
رتبه کهگیلویه و بویراحمد در صدور مجوز مشاغل خانگی کدام است؟
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در حال حاضر تعداد ۴۸۸رشته شغلی بصورت آنی قادر به دریافت تاییدیه هستند و تنها مجوز حدود ۳۰ رشته دیگر در مدت زمان سه روز صادر خواهد شد.
واعظی زاده افزود: بیشترین آمار مربوط به صدور مجوز مشاغل خانگی در کشور به ترتیب مربوط به استان های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و خراسان رضوی است.
وی ادامه داد: در سال جدید حدود هشت هزار مجوز مشاغل خانگی در استان صادر شده که این آمار حکایت از پیشتازی استان در اجرای این طرح دارد.
واعظی زاده تاکید کرد: همچنین به گواه آمارها، پرداختی های چهار ماهه امسال در مشابه با سال قبل جهش بسیار خوبی را نشان می دهد.
پرداختی های بانک های استان به طرح های مشاغل خانگی چقدر بوده است؟
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمدتصریح کرد: امسال برنامه ریزی شده که ۸۶ میلیارد تومان در زمینه مشاغل خانگی به متقاضیان این طرح در کهگیلویه و بویراحمد پرداخت شود.
واعظی زاده ابراز داشت: از این میزان ۱۹ میلیارد تومان توسط بانک های توسعه تعاون و رفاه کارگران استان پرداخت شده و مابقی در فرایند پرداخت تسهیلات هستند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: البته در مجموع در مدت یک سال اخیر، ۳۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان تسهیلات مشاغل خانگی در استان پرداخت شده است.
وی گفت: یک هزار و ۶۶۶ متقاضی طرح مشاغل خانگی در طول یک سال در این استان تسهیلات دریافت کرده اند.
به گفته او اخیرا نیز با دو بانک کشاورزی و پست بانک تفاهم نامه ای منعقد شده تا با پرداخت تسهیلات این طرح شاهد کاهش نرخ بیکاری و رشد وتوسعه اشتغال دراستان باشیم.
رشد مطلوب اجرای طرح های مشاغل خانگی نیاز به چه زیرساخت هایی دارد؟
واعظی زاده عنوان کرد: تولیدات حاصل از طرح های مشاغل خانگی سهم خوبی برای ورود به بازار دارند و تاکنون از دست بافته های زنان استان، گلدوزی، بسته بندی مواد غذایی و دیگر هنرها استقبال خوبی در سطح ملی و بین المللی شده است.
وی ابراز داشت: این محصولات نیاز به زیرساخت های لازم دارند که وجود بازارچه صنایع دستی استان کهگیلویه و بویراحمد در شهرستان های مختلف آن یک ضرورت است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد افزود: استان ظرفیت های بسیاری در زمینه صنایع دستی دارد و می طلبد همه پای کار بیایند و این آرزوی دیرینه هنرمندان و زنان هم استانی محقق و به بازار های ملی و بین المللی با نام استان راه یابند.
واعظی زاده تصریح کرد: از سوی دیگر نگاه ویژه گمرک به محصولات تولیدی از طریق همین فضاهای کسب و کار خرد و مشاغل خانگی بسیار موثر است.
وی ادامه داد: باید صادرات استان به نام همین استان و از طریق گمرک بتواند به بازار های ملی و بین المللی راه یابد و در نمایشگاه های جهانی حضور یابد.
طرح مشاغل خانگی تا چه اندازه در تحقق اشتغال موفق بود؟
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: طرح های خرد و متوسط بسیار زوده بازده تر از طرح های دیگر هستند و با این رویکرد روز به روز از تعداد افراد بیکار در استان کاسته خواهد شد.
وی تاکید کرد: با پرداخت تسهیلات به یک هزار و ۶۶۶ طرح، یک هزار و ۸۳۰ شغل در مدت یک سال اخیر از طریق همین طرح در استان ایجاد شده است.
واعظی زاده ادامه داد: فرهنگ کار در استان وجود دارد اما باید تقویت شود و آموزش و مهارت آموزی اصل قرار گیرد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: باید افراد به کسب و کارهای مشاغل خانگی به عنوان یک شغل پایدار نگاه کنند و با این دید وارد عرصه شوند.
واعظی زاده ابراز داشت: طبق سامانه رصد تعهد استان در زمینه اشتغال امسال ۱۳ هزار و ۵۲۰ شغل از محل مشاغل خرد تا پروژه های کلان است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: از این میزان ۱۳ درصد آن تحقق یافته است و ۲۷ دستگاه اجرایی باید به تعهد شان عمل کنند.
وی بر ضرورت ثبت آمار اشتغال در سامانه رصد تاکید کرد و افزود: با وارد کردن این آمار در سامانه توسط دستگاه های اجرایی در خصوص اشتغال به اعداد دقیق و شفافی خواهیم رسید.
بدون تردید هر نوع از فعالیت های مرتبط با مشاغل خانگی موجب بروز تحولات اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی در شهر ها و روستا ها می شود و ایجاد این کسب و کارها پیامدهای قابل تامل زیادی از قبیل کاهش آسیب های اجتماعی، بهبود وضعیت سلامت و بهداشت مناطق مختلف، توانمند سازی روستایی و کاهش مهاجرت در پی دارد.
رویکرد مشاغل خرد و خانگی رویکردی تعیین کننده در حوزه اقتصاد است و با حمایت از این طرح ها می توان با حداقل منابع اشتغال پایدار ایجاد کرد.
البته باید به زیرساخت های سرعت بخشی به روند بازار فروش این داشته ها که عمدتا بافته های داری هستند از جمله بازارچه دائمی فروش و عرضه صنایع دستی توجه جدی تر شود تا راه معرفی این داشته ها به بازارهای ملی و جهانی تسهیل شود.