به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر دیشموک، بهنام کریمی طی یادداشتی چنین گفته است: سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد حدود دو سال است که مسئولیت تنظیم بازار چند محصول کشاورزی مهم را به عهده گرفته است؛ به گواه کارشناسان بیطرف بازار و همچنین رسانهها حداقل در شاخص “وجود کالا در بازار”، این سازمان به نسبت گذشته بسیار بهتر عمل کرده و همه شاهد بودند حتی در روز ۱۳ به در که سالهای قبل دغدغه مردم، مسافران و خبرنگاران دلسوز بود اما در این دو سال هیچ کمبود کالایی به ویژه در کالای پرمصرف مرغ نداشتیم.
اما منتقدین عملکرد سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد این روزها، قیمت مرغ را بهانهای برای انتقاد از مدیریت درون استانی کردهاند و به عوامل موثر در افزایش قیمت مرغ که هیکدام در دست استان نیست، اشاره نمیکنند.
در این مطلب قصد دفاع از شخص خاصی نیست و صرفا برای تنویر افکار عمومی به ذکر نکاتی در مورد واقعیتهای بازار مرغ در کهگیلویه و بویراحمد اشاره میکنیم.
استان کهگیلویه و بویراحمد در چند دهه گذشته در تامین ۶۰ درصد از نیاز خود به گوشت مرغ به استانهای همجوار وابسته بوده و همین موضوع باعث شده تا بازار مرغ این استان هم در کمبود و هم در قیمت تابع نوسانات بازار در دیگر استانها باشد.
نتیجه این عقبماندگی تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد در صنعت مرغ چیزی جز، نبود زیرساختهای لازم برای تولید مرغ مادر و تولید جوجه نبوده است.
از طرفی باید به این مشکلات ضعفهای بنیادین اتحادیههای بخش خصوصی در تولید و توزیع گوشت مرغ را نیز اضافه کنیم که به تازگی موضوع قیمتگذاری و مدیریت بازار مرغ به آنها واگذار شده است.
هر چند در دو سال اخیر و با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تحرک قابل توجهی در صنعت مرغ استان کهگیلویه و بویراحمد از جمله شروع دو زنجیره کامل تولید از مرغ مادری تا کشتارگاه و سردخانه به وجود آمده است اما همان عقبماندگیهای ذکر شده موجب شده تا عملا قدرت مانور در کنترل کامل این بازار کاهش یابد و قیمت مرغ در این استان تابع استانهای همجوار باشد.
اما شاخصهایی که مدیریت استان در آن نقش اصلی را داشت، بحث تامین مایحتاج مردم و امنیت غذایی شهروندان بوده که واقعیت این است مدیریت میدانی بخش کشاورزی در زمینه همه محصولات کشاورزی به ویژه تامین مرغ مورد نیاز بازار تا حد زیادی موفق بوده و کمبود کالایی در این استان وجود نداشته است.
از سوی دیگر توزیع مناسب و مدیریت شده مرغ منجمد هم در استان کهگیلویه و بویراحمد و مهمتر از آن پراکنش توزیع کالاهای اساسی در دل روستاها دسترسی مردم به گوشت مرغ منجمد ۴۳ هزار تومانی را فراهم کرده است.
اما با وجود این مشکلات ساختاری و زیرساختی برجای مانده در چند دهه اخیر، علاوه بر اقداماتی چون راهاندازی زنجیرههای ارزش و راهاندازی برخی از واحدهای راکد پرورش مرغ گوشتی، تدابیر لازم برای جوجهریزی به موقع در واحدهای تولیدی انجام شده به طوری که اکنون هیچ کمبود مرغی در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود ندارد و عمده عاملین و فروشگاهها در حال عرضه این کالای پرتقاضا هستند.
در کنار اقدامات مدیریتی که استان در بازار مرغ نقش داشته، موضوع نظارت از اهمیت بسیاری برخوردار بود. سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد در کنار این اقدامات، نظارتها را به منظور کنترل گرانفروشیها تشدید کرده و بازار مرغ و دیگر محصولات پروتئینی را برای متخلفان ناامن کرده است.
فقط در یکماه گذشته بیش از سه هزار بازرسی از صنوف مرتبط با محصولات کشاورزی انجام شده که آمار بسیار قابل قبولی است.
بدون تردید با راهاندازی زنجیرههای صفر تا صد تولید مرغ و فعال شدن همه واحدهای راکد پرورش مرغ میتوان نه تنها به قطع وابستگی واردات گوشت مرغ به این استان امیدوار باشیم بلکه گوشت مازاد خود را نیز به دیگر استانها صادر کنیم.
موضوعی که در دولت سیزدهم و در بخش کشاورزی این استان در حال پیگیری است.
انتهای پیام/
- نویسنده : مالک آهنگ